Çözülmeyen ulaşım sıkıntısı

 Gazal Bilen (stajyer) -  Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük Antalya gündeminden düşmeyen trafik sorununa ilişkin çözüm önerilerinde bulundu.  Trafiğin saat fark etmeksizin yoğun olduğu ve toplu taşıma araçlarının da yetersizliğinden şikâyetçi olan yerel halk artık bir çözüm istiyor. Konuya dair açıklama yapan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, "Antalya’nın ulaşım sıkıntısının başlıca sebebi, sorunlar hiç öngörülmeden burada ihtiyaç olabilir düşüncesiyle teknik ve bilimsel bir veriye dayandırılmadan hızlı ve yatırım amaçlı alt geçitler olduğunu söyledi. Ulaşımın tek başına çözülemeyeceğinin altını çizen Yörük, “Kenti başlı başına bir bütün olarak düşünmemiz gerekir. Biz ulaşım planını yaparken kentin neyi taşıyabileceğinin de planını yapıyoruz. Ama maalesef gerçek hayatta bilim ve teknikten uzak bir şekilde planlamalar yapıldığı için öngörülmeyen sıkıntılarda dâhil olmak üzere kentten verim alamayız" dedi

ANTALYA TRAFİĞİ TAŞITLA BAŞ EDEMEZ HALDE

  Antalya’nın özel araç sahipliği açısından en yüksek orana sahip olduğu ve bu veriler içerisinde yabancı plakalı araçların yer almadığını vurgulayan Yörük, “Antalya trafiği artık taşıtla baş edemez hale geldi. Dünyada en çok kabul görmüş yeraltı raylı sistem aracı olarak bilinen metroların toplu taşımada daha fazla yer alması gerekirken Antalya’da sayısız alt geçit yapıldığımız için Metro ulaşımını sağlayamıyoruz. Sayısız alt geçit yaptık daha da altlara inemiyoruz zemin yapımız açısından sıkıntılı bölgelerimiz var o yüzden trafikte bu şekilde sorunlar yaşıyoruz” dedi.

 

Antalya’nın özel araç sahiplerinin en yüksek olduğu illerden olduğunu aktaran Yörük,” Kendi nüfusuna göre nerdeyse bir kişiye iki araba düşüyor bu çok ciddi bir oran ki bu hesaplamalarda altını çiziyorum yabancı plakalı araçlar dâhil değildir. Her iki araçtan biri yabancı plaka, yani hiç beklenilmeyen bir göç aldık bunun etkisi çok yüksek.

 

Funda Yörük çözüm için şu ifadeleri kullandı:

“Çok acil çevre yolu çözümleri üretmek lazım, kente giren büyük yükleri alacak olan tır ve kamyon tarzı araçları dışarı taşımak gerekiyor ama çevre yolu kenarlarını da asla imara açmamamız lazım çünkü her çevre yolunun etrafını imarlaştırırsak yeni bir nüfusu o tarafa taşırız ve çevre yolu o kent ringi özelliğini kaybederek, kente hizmet eden yollar haline gelir. Çözüm olarak öncelikle çevre yollarımızı tamamlamalıyız. Bir diğer çözüm raylı sistemleri arttırmalıyız yani kenti demir ağlarla örmek gerekiyor. Kenti mutlaka lastik tekerlekli dediğimiz toplu taşımalarını demir ağlarıyla birbiriyle örgütleyecek şekilde çözümler oluşturmamız lazım. Büyük sosyal donatı alanı olarak ön gördüğümüz okul, hastane ve benzeri alanları ulaşım sistemleri ile planlarken çözmek zorundayız önceden. Sonradan bunu eklemeye çalıştığımızda sıkıntılar.”