Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım kararına tepkiler büyüyor!

Yaşam 05.07.2025 - 14:39, Güncelleme: 05.07.2025 - 14:41
 

Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım kararına tepkiler büyüyor!

Müze Çalışma Grubu, Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım kararına karşı tepki gösterdi. Müze Çalışma Grubu adına konuşan Prof. Dr. Gül Işın, tüm Antalya halkını müzesine sahip çıkmaya ve bu yıkımı durdurmaya davet etti.
Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım kararına karşı kamuoyunda yükselen tepkiler devam ediyor. Müze Çalışma Grubu, kararın derhal geri çekilmesini ve müzenin restore edilerek korunmasını talep etti. Antalya Arkeoloji Müzesi önünde yapılan basın açıklamasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzeyi yıkma kararına karşı güçlü bir duruş sergilendi. Müze Çalışma Grubu adına konuşan Prof. Dr. Gül Işın, Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yalnızca bir bina olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin ulusal mimari yarışması sonucu inşa edilen ilk müzesi ve özgün mimari kimliğiyle ulusal kültürel miras olduğunu vurguladı. "YILIN MÜZESİ" ÖDÜLLÜ YAPININ KORUNMASI ÇAĞRISI Prof. Dr. Gül Işın, müzeye verilen "Yılın Müzesi" ödülüne ve binanın Akdeniz mimarisinin modern yorumunu taşıyan yapısına dikkat çekerek, yapının yıkılması yerine kültürel işlevlerini koruyacak şekilde restore edilmesi gerektiğini belirtti. Işın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 20 Mart 2025'te aldığı yıkım kararının ardından, 5 Haziran'da taşıma ve yıkım ihalesi yapıldığını ve henüz itiraz süreci tamamlanmamışken müzenin 8 Temmuz Pazartesi günü ziyarete kapatılacağının öğrenildiğini hatırlattı. Bu sürecin şeffaflıktan uzak ve "oldu-bitti" mantığıyla ilerletildiğini ifade etti. UZMANLARLA ÇALIŞTAY TALEBİ Müze Çalışma Grubu, yıkım kararının derhal ertelenmesini ve tüm uzmanların katılımıyla, yapının geleceğinin tartışılacağı bir çalıştayın düzenlenmesini talep etti. Basın açıklamasına Antalya Barosu, ANKA–Antalya Kültürel Miras Platformu, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Arkeologlar Derneği Antalya Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Mülkiyeliler Birliği, AKDENİZ SMD, Eğitim-Sen Antalya Şubesi, Kültür Sanat-Sen Antalya Şubesi, Eğitim-İş Antalya Şubesi, İHD Antalya Şubesi, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, AKİP–Akdeniz Kent İzleme Platformu, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği (KORDER) ve DOCOMOMO_TR Antalya Şubesi gibi sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri destek verdi. Ayrıca SOL Parti Antalya İl Örgütü ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya İl Örgütü de basın açıklamasına desteklerini sundu. Fotoğraflar: Esengül Yaşin Aksakal  
Müze Çalışma Grubu, Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım kararına karşı tepki gösterdi. Müze Çalışma Grubu adına konuşan Prof. Dr. Gül Işın, tüm Antalya halkını müzesine sahip çıkmaya ve bu yıkımı durdurmaya davet etti.

Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım kararına karşı kamuoyunda yükselen tepkiler devam ediyor. Müze Çalışma Grubu, kararın derhal geri çekilmesini ve müzenin restore edilerek korunmasını talep etti. Antalya Arkeoloji Müzesi önünde yapılan basın açıklamasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzeyi yıkma kararına karşı güçlü bir duruş sergilendi. Müze Çalışma Grubu adına konuşan Prof. Dr. Gül Işın, Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yalnızca bir bina olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin ulusal mimari yarışması sonucu inşa edilen ilk müzesi ve özgün mimari kimliğiyle ulusal kültürel miras olduğunu vurguladı.

"YILIN MÜZESİ" ÖDÜLLÜ YAPININ KORUNMASI ÇAĞRISI

Prof. Dr. Gül Işın, müzeye verilen "Yılın Müzesi" ödülüne ve binanın Akdeniz mimarisinin modern yorumunu taşıyan yapısına dikkat çekerek, yapının yıkılması yerine kültürel işlevlerini koruyacak şekilde restore edilmesi gerektiğini belirtti. Işın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 20 Mart 2025'te aldığı yıkım kararının ardından, 5 Haziran'da taşıma ve yıkım ihalesi yapıldığını ve henüz itiraz süreci tamamlanmamışken müzenin 8 Temmuz Pazartesi günü ziyarete kapatılacağının öğrenildiğini hatırlattı. Bu sürecin şeffaflıktan uzak ve "oldu-bitti" mantığıyla ilerletildiğini ifade etti.

UZMANLARLA ÇALIŞTAY TALEBİ

Müze Çalışma Grubu, yıkım kararının derhal ertelenmesini ve tüm uzmanların katılımıyla, yapının geleceğinin tartışılacağı bir çalıştayın düzenlenmesini talep etti. Basın açıklamasına Antalya Barosu, ANKA–Antalya Kültürel Miras Platformu, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Arkeologlar Derneği Antalya Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Mülkiyeliler Birliği, AKDENİZ SMD, Eğitim-Sen Antalya Şubesi, Kültür Sanat-Sen Antalya Şubesi, Eğitim-İş Antalya Şubesi, İHD Antalya Şubesi, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, AKİP–Akdeniz Kent İzleme Platformu, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği (KORDER) ve DOCOMOMO_TR Antalya Şubesi gibi sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri destek verdi. Ayrıca SOL Parti Antalya İl Örgütü ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya İl Örgütü de basın açıklamasına desteklerini sundu.

Fotoğraflar: Esengül Yaşin Aksakal

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve okurmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.