Antalya Müzesi’ne yıkım şoku: “Deprem gerekçesi bilimsel dayanaktan yoksun”
Antalya Müzesi’ne yıkım şoku: “Deprem gerekçesi bilimsel dayanaktan yoksun”
Antalya’nın simge yapılarından biri olan ve sahip olduğu zengin koleksiyonla Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında yer alan Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkılmak istenmesine yönelik tepkiler büyüyor.
Kültürel mirasın korunması gerektiğini savunan meslek odaları ve uzmanlar, yıkım kararının bilimsel temellere dayanmadığını vurguluyor. Müze ile ilgili hazırlanan deprem performans raporunun kamuoyuna sunulmadığını belirten uzmanlar, yapının korunarak güçlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Antalya Müze Çalışma Grubu, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla konuya ilişkin önemli iddiaları kamuoyuyla paylaştı.
“DEPREM PERFORMANS RAPORU YOK, YIKIM KARARI VAR”
Basın toplantısında konuşan İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, müzeye dair alınan yıkım kararının gerekçesi olarak “depreme dayanıksız” ifadesinin kullanıldığını, ancak bu iddiayı destekleyecek resmi bir deprem performans raporunun ortada olmadığını söyledi. Akdoğan, “Şu ana kadar bize sunulan hiçbir bilimsel belge yok. Karot ve röntgen testleri yapılmış ancak bu testler yapının genel depreme dayanıklılığını belirlemeye yeterli değildir. Buna rağmen yıkım süreci başlatıldı. Bu, bilimsel ve teknik temelden yoksun bir yaklaşımdır,” dedi.
MÜZE BİR BİNADAN FAZLASIDIR
Müzenin sadece bir yapıdan ibaret olmadığını vurgulayan Akdoğan, “Antalya Arkeoloji Müzesi, geçmişimizi geleceğe taşıyan bir bellektir. Bu yapının korunması, sadece Antalya halkı için değil, ülkemizin kültürel mirası adına da elzemdir. Eğer yapı gerçekten riskli ise çağdaş mühendislik teknikleriyle güçlendirme seçenekleri değerlendirilmeli ve müze yaşatılmalıdır. Yıkım, son çare olmalıdır. Biz, geçmişe değil, geleceğe yüzümüzü dönmek istiyoruz. O yüzden bu yıkıma sessiz kalmayacağız,” diye konuştu.
YIKIM KARARININ ALTINDA NE VAR?
11 Temmuz 2025 tarihinde Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, müzenin yıkılma gerekçesi olarak “depreme dayanıksızlık” gösterilmişti. Ancak Akdoğan, bu açıklamayı yeterli bulmadıklarını belirterek, “Kamuoyuna detaylı ve bilimsel bir rapor sunulmadıkça bu kararın arkasındaki gerçek nedenlerin sorgulanması kaçınılmaz hale gelir. Bu tarz kararlar şeffaflıkla alınmalı, toplumun tüm kesimleri bilgilendirilmelidir. Aksi takdirde güven zedelenir” dedi.
BİLİMSEL RAPOR NEREDE?
İnşaat Mühendisleri Odası’nın elindeki bilgilere göre, müze binasında yalnızca sınırlı malzeme testleri yapılmış. Bu testlerin tek başına binanın genel performansını ortaya koyamayacağını belirten Akdoğan, eğer varsa kapsamlı performans analizlerinin kamuoyuna açıklanmasını talep etti. “Sadece birkaç testle alınan bir yıkım kararı kabul edilemez. Bu, telafisi mümkün olmayan bir hata olur. Eğer deprem riski söz konusuysa, neden güçlendirme alternatifleri değerlendirilmedi?” diye sordu.
MÜZE ZİYARETE KAPATILDI, TURİZM ZARARDA
Müzenin ani bir kararla ziyaretçilere kapatılması ise turizm sektöründe tepkiyle karşılandı. Yılda yaklaşık 200 bin ziyaretçiyi ağırlayan müzenin, tur operatörlerine önceden bilgi verilmeden kapatılması ciddi ekonomik zarar doğurabilir. Turizm sezonunun ortasında alınan bu karar, müzeyi programına alan birçok yabancı tur şirketini zora soktu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, müzenin kapatılacağına ilişkin en az altı ay önceden bilgi vermesi gerektiğini hatırlatan yetkililer, bazı firmaların dava açmaya hazırlandığını belirtti.
TOPLANTIYA MESLEK ÖRGÜTLERİ DAVET EDİLMEDİ
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde Antalya Müzesi konferans salonunda yapılan toplantıda yeni müze projesine dair bilgiler paylaşılmıştı. Ancak bu toplantıya, aralarında İnşaat ve Jeoloji Mühendisleri Odaları’nın da bulunduğu birçok akademik meslek örgütü davet edilmedi. Bu durumu eleştiren Akdoğan, “Bizi davet etmeyerek dışarda bırakmak istediler. Oysa görüşlerimizi paylaşmak istiyorduk. Şeffaflık böyle sağlanmaz,” dedi. Ayrıca müzenin hemen yanında bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü binasının da sessizce yıkıldığını söyleyen Akdoğan, “Bu yıkımın ardından oraya ne yapılacağına dair hiçbir resmi açıklama yok. Sokakta dolaşan söylentilerle değil, kamuoyunun bilgilendirilmesiyle yol alınmalıdır” diyerek sürecin şeffaf işletilmesi çağrısı yaptı.
KAMUSAL MİRAS SAHİPLENİLMELİ
Antalya Müze Çalışma Grubu bileşenleri, yıkım kararının iptali için hukuki süreci başlattıklarını duyurdu. Müzenin korunması için mücadele edeceklerini ifade eden grup üyeleri, kamuoyunun da bu kültürel değere sahip çıkması gerektiğini vurguladı. “Bu sadece bir müze meselesi değil, kamusal hafızanın korunması mücadelesidir” diyen grup üyeleri, alınan kararlarda bilimin ve toplumun çıkarlarının gözetilmesi gerektiğini hatırlattı. Antalya Müzesi’nin akıbeti, önümüzdeki süreçte kamuoyu baskısı ve açılan davalarla netleşecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.